ALANIN TANIMI
İşletmede belirlenen amaç ve hedefleri gerçekleştirmek için yönetici tarafından planlanmış, koordine edilmiş kaynakların (insan, bilgi, ticari, parasal ve hukuk vb.) uygun olarak yönetilmesinde yöneticiye yardımcı olan meslek ara elemanlarının yetiştirildiği alandır.
Büro Yönetimi alanı; altında yer alan Yönetici Sekreterliği dalının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Büro Yönetimi mesleğinin uygulama alanı kapalı mekânlar olan bürolardır. Yapılacak işin özelliğine göre zaman zaman açık alanlarda da görev yaparlar. Sekreterler ofis ortamında büro makineleri, bilgisayar ve donanımları ile çalışırlar. Sekreterlerin iletişim becerilerine, mesleki bilgi ve yeterliliklerine, gelişen teknoloji ve yeniliklere, fiziksel görünümlerine dikkat etmeleri gerekmektedir.
Mesleğin Özelliği
Çağımızda bilgisayarın ve bilgi teknolojilerinin gelişmesi, büro otomasyonunu da beraberinde getirmektedir. Büro otomasyonu, büro hizmetlerinde işlerin elektronik makineler ve bilgisayarlarla yapılması ve yine sonuçlarının bilgisayarlarla denetlenmesi olarak tanımlanmaktadır. Büro otomasyon araçları; başta bilgisayar olmak üzere telefon, faks, telekonferans, video konferans gibi iletişim araçlarıyla birlikte çok fonksiyonlu yazıcı, tarayıcı, fotokopi gibi araçlardır.
ÇALIŞMA KOŞULLARI
Özel sektör ve kamu kuruluşlarında; sanayi ve ticaret kuruluşları, fabrikalar, hastane, belediye, dernek, oda, baro, çağrı merkezleri gibi tüm küçük, orta ve büyük ölçekli kurumların ilgili bölümlerinde istihdam edilirler. Ayrıca hukuk, hekimlik, mühendislik, mimarlık bürolarının temel ihtiyacı olan sekreterlik görevlerini en iyi şekilde yapabilecek elemanlardır.
Görev ve İşlem Basamakları
Büro yönetimi meslek elemanı, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak;
a) Ofis işlemlerini yürütmek, kurumların vektörel tabanlı çizim işlemlerini yürütmek,
b) Gelen ve giden evrak ile dosyalama işlemlerini yürütmek,
c) Büro ortamlarında iş organizasyonunu yapmak, telefon görüşmelerini yürütmek,
d) Yönetici için gerekli dokümanları hazırlamak,
e) Toplantı ve seyahat organizasyonu yapmak,
f) Randevu işlemlerini düzenlemek,
g) Konuk kabul işlemlerini yürütmek,
h) Ön muhasebe işlemlerini yürütmek,
ı) Hukuk büro ortamlarında iş ve işlemleri yürütmek,
i) Büro paket programlarını kullanmak.
ALANA AİT DALLAR
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
SERTİFİKA PROGRAMLARI
Hukuk Sekreterliği, Ticaret Sekreterliği, Dijital Beceriler
ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞTE EK PUANLA YERLEŞEBİLECEKLERİ ÖNLİSANS PROGRAMLARI
Kaynak: mesleğimhayatım.meb.gov.tr